Törökországi hőlégballon baleset


"Lezuhant egy hőlégballon Luxorban",
"lezuhant egy hőlégballon Kappadókia központjában fekvő Göröme városában", adta hírül a világsajtó!

Sokan kérdezik tőlünk, mi okozza, hogy az elmúlt egy esztendőben megnövekedett a hőlégballon balesetek száma.
Gondoltuk, néhány általunk megfogalmazott mondatban leírjuk meglátásainkat - hozzátéve, ez nem egy szakmai állásfoglalás.

Az eltelt egy évben történt, és nyilvánosságra került hőlégballon balesetek valamennyi alapját az emberi mulasztás, figyelmetlenség okozta. Fontos szempont, és nem elhanyagolható összefüggés, hogy a balesetekben érintett hőlégballonok mindegyike meghaladta 18 személy befogadó képességet. Ezeket a ballonokat utasok szállítására gyártják. 
A hőlégballon repülés, alapvetően a technikai sport-, és nem a légi közlekedés, személy szállítás kategóriába tartozik. Maga a hőlégballonozás is komoly szakértelmet és rutint igényel, s amikor olyan személyek tartózkodnak a gondolában, akik először vannak ilyen helyzetben, nem várt szituációk állhatnak elő. De amikor 18-24 olyan utas van a kosárban, akik életükben nem voltak még ilyen helyzetben, a pilóta figyelme jelentősen megoszlik. Bármennyire gyakorlott, rutinos pilótáról, és jól felszerelt hőlégballonról legyen is szó, egy nem várt esemény bekövetkezésének sokszor nagyobb esélye van.


Valamennyien, akik a hőlégballonozásban találtuk meg életünk egyik legszebb részét, és a hőlégballon repülést életformánknak, hobbinknak, esetleg szakterületünknek tekintjük, reménykedünk abban, hogy az 1783 óta meglévő gyakorlat folytatódik, és a légi balesetekből - ha már másból nem - okulva a jogalkotók szabályozzák a megváltozott viszonyokhoz mérten a kereskedelmi célú, nagy létszámú hőlégballon repüléseket.

Eltérően egyes országok hőlégballon pilótáitól, Magyarországon jól képzett, rutinos pilóták vannak, akik javarészt egyesületekben, klubokban nőttek fel a repüléshez, tanulva ezzel a közösség és más emberek hibáiból. Éppen ezért, bátran kijelenthetjük, hogy hazánkban biztonságosan repülhetünk, legyen szó bármelyik csapatról, pilótáról.

Kellemes, életre szóló élményeket kíván,
a holegballonozas.hu csapata!

Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések


Hőlégballonos sétarepülés menete

Hőlégballonos sétarepülés menete

A hőlégballonos sétarepülés tervezett időpontját megelőzően, legalább kettő-négy héttel érdemes felénk jelezni, a hőlégballonozáshoz való csatlakozási szándékot. Az így leegyeztetett sétarepülést, az időpontot megelőző egy napban a legfrissebb időjárási jelentés alapján megerősítjük, adott esetben közösen módosítjuk.

Hőlégballonozás leírása (hasznos információ repülés előtt)

Hőlégballonozás leírása (hasznos információ repülés előtt)

Az alábbiakban olvashatsz arról, hogyan működik a hőlégballonozás. Fontos, hogy türelmesek, rugalmasak, és együttműködők legyünk! Hiszen, mint a repülés valamennyi területe, így a hőlégballonozás is, a földtől elemelkedve történik. Vagyis a repülés nem összehasonlítható, és nem is viszonyítható a földön, a földben

VII. Kiskőrösi Meghívásos Hőlégballon Találkozó

VII. Kiskőrösi Meghívásos Hőlégballon Találkozó

Szeretettel várunk a hetedik Kiskőrösi Meghívásos Ballon Találkozóra, melynek időpontja 2013. 05. 10-11-12. Reméljük a tavalyihoz hasonló jó idő és hangulat jellemzi majd a találkozót. A város főterének felújítása miatt a Városi Napok csak 12-én kerülnek megrendezésre, emiatt rövidebb a találkozó is.

Jelentkezz hőlégballonozásra

Klikkelj és repülj!

Rendelj ajándékutalványt

Időpont foglalás